Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάρχουν άραγε πραγματικοί φίλοι?

Σήμερα σκεφτόμουν την φιλία. Την φιλία μεταξύ γυναικών, την φιλία μεταξύ ανδρών την φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Άραγε υπάρχει αληθινή φιλία ή απλά υπάρχουν σχέσεις με ημερομηνία λήξης που διαρκούν όσο μας εξυπηρετούν.
Στην σημερινή εποχή  δυστυχώς δεν υπάρχει η άμεση επαφή με τους ανθρώπους που υπήρχε παλαιότερα και θες λίγο το άγχος λίγο που τρέχουμε όλη μέρα θες που βαριόμαστε προτιμάμε να έχουμε εικονικούς φίλους μέσω του υπολογιστή. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουμε και χρόνο και πόνο, γιατί έτσι δεν έχεις ουσιαστική επαφή με τον άλλον οπότε είναι και πιο εύκολο και να πεις και να κάνεις ότι θέλεις και στην τελική απλά πατάς αποσύνδεση και τέλος δεν έχεις καμία υποχρέωση.
Κι αναρωτιέμαι λες αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος τελικά για να έχεις φίλους?
Πάντα ζήλευα όταν έβλεπα στις ταινίες δυνατές φιλίες που κρατάνε μια ζωή. Φιλίες που ο ένας κάνει τα πάντα για τον άλλον και δεν τον αφήνει ακόμα κι όταν όλα αλλάζουν ή όταν κάνει οικογένεια και παιδιά ή όταν βρίσκει σύντροφο.
Όλοι θυμόμαστε το Θέλμα και Λουιζ ή το sex  and the city.
Όλες θέλαμε να έχουμε τέτοιες φίλες που να τρέχουν μεσ την νύχτα γιατί σε παράτησε ο γκόμενος και θες έναν ώμο να κλάψεις.
Δεν ξέρω για εσας εγώ πάντως δεν είχα ποτέ τέτοιες φίλες.
Αντίθετα είχα πολλές φίλες που μόλις έβρισκαν γκόμενο ξεχνούσαν πως υπήρχα και μόλις χώριζαν με θυμόντουσαν και πάλι.
Μου πήρε πάρα πολλά χρόνια για να σταματήσω να δίνω σημασία σ αυτές τις φίλες. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό για να σταματήσω να αναρωτιέμαι γιατί και να στεναχωριέμαι για όλη αυτή την συμπεριφορά.
Στην διάρκεια της ζωής μας άλλωστε συναντάμε πάρα πολλούς ανθρώπους. Κάνουμε παρέα με διαφόρων ειδών ανθρώπων. Δεν θα γίνουν όλοι φίλοι μας και δεν θα ταιριάξουμε με όλους. Κάποιοι θα είναι σκάρτοι, κάποιοι θα έρθουν και θα φύγουν, κάποιους θα τους κάνουμε πέρα εμείς, θα υπάρξουν όμως και κάποιοι (όχι πολλοί) που θα έρθουν για να μείνουν. Μπορεί να χρειαστεί να γνωρίσουμε πολλούς σκάρτους φίλους μέχρι να τους βρούμε αλλά κάποια στιγμή θα τους βρούμε.

Πώς όμως αναγνωρίζεις ποιος είναι ο σωστός και πιο ο λάθος φίλος?
Καταρχήν ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που φαίνεται στα δύσκολα γιατί στα γέλια και στις χαρές σε θέλουν όλοι. Σε θέλει όμως κι όταν έχεις τις μαύρες σου ή όταν περνάς μια δύσκολη φάση ή όταν κλαίς. Γιατί αυτό έχει σημασία να αισθάνεσαι ότι είναι εκεί ακομά κι όταν εσύ μπορεί να του λες φύγε.
Δεύτερον και πολύ σημαντικό σε δέχεται όπως είσαι. Με τα καλά και τα αναποδά σου. Σέβεται τις επιλογές σου και δεν προσπαθεί να σου επιβάλει τις δικές του αποψείς και τα δικά του θέλω.
Φυσικά και οφείλει να σου πει την αποψή του και να διαφωνήσει και μαζί σου αλλά στο τέλος πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις σου και να σε στηρίξει ακόμα κι αν πιστεύει ότι κάνεις το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου.
Πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν πως αν επιβληθούν στους άλλους και καταφέρουν να τους κάνουν ότι θέλουν έχουν κάποιο είδος δύναμης κι αυτό τους τονώνει ψυχολογικά. Ή τα έχουν κάνει τόσο σκατά στην δική τους ζωή που πιστεύουν ότι αφού δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα δικά τους ας βάλουν των άλλων.
Βέβαια παίζουμε κι εμείς πολύ μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό. Εξαρτάται απο το πόσο επιρρεπής είμαστε κι εμείς απέναντι σε τέτοιου είδους ανθρώπους και πόσο χώρο τους δίνουμε στην ζωή μας και τι βαρύτητα δίνουμε στην γνώμη τους. Επίσης παίζει ρόλο και το πόσο φοβόμαστε μην μείνουμε μόνοι. Πολλές φορές κράταμε ανθρώπους δίπλα μας που ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι οι σωστοί συνεχίζουμε να τους κάνουμε παρέα γιατι φοβόμαστε ότι αν φύγουν θα μείνουμε μόνοι.
Όσο πιο συναισθηματικοί είμαστε τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε απέναντι σ αυτούς. Πολλές φορές τους αφήνουμε να μας επηρεάσουν γιατί κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις επιλογές μας.
Το θέμα είναι λοιπόν τι είδους ανθρώπους θέλουμε εμείς οι ίδιο δίπλα μας. Αν αισθανόμαστε ευάλωτοι και ασταθής τότε θα είναι πιο εύκολο να μαζεύουμε γύρω μας αυτούς που θα θέλουν να μας επιβληθούν και θα το καταφέρνουν.
Αν όμως είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τα πιστεύω μας κι αν μπορούμε να υποστήριξουμε τις επιλογές μας χωρίς τον φόβο της μοναξιάς τότε είναι σίγουρο πως θα βρούμε αληθινούς φίλους για να πορευτούν στο πλάι μας.

Καλή σας νύχτα!!!






















Δεν υπάρχουν σχόλια: